Sürekli değişim ve gelişim içindeki dünyamızda insanların beklentileri istekleri ve anlayışları değişmektedir. Bu değişim geçmişe göre daha hızlı olmakta ve küreselleşme olgusu bizleri her gün yeni süreçlerle karşı karşıya getirmektedir.
Yenilikçilik, yaratıcılık, tasarruf, verimlilik, sürdürebilirlik, kalite kavramlarını bir arada sunabilen kurumlar bu yarıştan galip çıkacaktır.
Her türlü yeni ürün için başlangıç hizmeti veren PROJE-TASARIM Şirketleri bütün bu kavramların birlikte bulunması gereken kurumların başında gelmektedir.
Tasarım hizmetlerinde kaliteden söz ederken iki husus akla geliyor .
Birincisi doğrudan teslim etmekle yükümlü olduğu tasarımın kalitesidir. İkincisi ise tasarım süreci boyunca yapılan yönetimin kalitesidir.
Birincinin gerçekleşmesi ikincinin başarısına bağlıdır. İkincinin sorunsuz yapılabilmesi de birincinin doğru planlanmasına.
PROJE; önceden belirlenmiş bir süreçte Hizmet –Üretim yaratmayı hedefleyen birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan değişik sistemlerin uygulanması sonucunda çeşitli yeni ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır Bu süreçte; belli bir bilgi birikimi standartlar ve şartnamelerin yol göstericiliği ile kullanılmalıdır. Tasarımın amacı oluşturulacak ürünün doğru, yapımı kolay, güvenli, kaliteli ve düşük maliyetli olmasını sağlamaktır. Sıralamaya dikkatinizi çekmek istiyorum kalite ve güvenlik maliyetten önce gelmektedir.
Kalite ve kontrol aşamaları sırayla gidecek olursak hizmetin tanımı, işveren beklentileri, iş yapış yöntemleri, iş tanımı, ekibinin oluşturulması, görev tanımı, yapılacak işlerin sıraları, bilgi toplanması, sonuçların aktarılması ihale dosyasının hazırlanması ve nihayet sunum.
Hizmetin tanımı-İşveren beklentileri
Her şeyden önce tasarımını yapacağınız ürünün/yapının ne olduğunu-nasıl kullanılacağını-yapılmasındaki amacı-öğrenmeniz gerekiyor.
Bir arsa alacağım, üstüne bir bina dikeceğim ,ama bu hastane de olur ofiste diye işe başlayan işverenler bundan önceki dönemlerde bir hayli fazlaydı.
Bir projenin başarılı olabilmesi için öncelikle onun tüm ekipçe paylaşılan ve onaylanan hedefinin bilinmesi gerekiyor. İşverenin ve tasarımcının amaçları uyumlu olursa sonunda bir değer elde etmek mümkün olabiliyor.
Hizmet ekibinin oluşturulması-İş bölümü yapılması
Üretilecek hizmetin kapsamına ve boyutlarına göre belirlenecek ekipte Çalışanların görev tanımlarının doğru olarak belirlenmesi işin sonundaki bir takım zorlukları ortadan kaldırır. Herkes yapacağı işi bilirse hatalar tekrarlanmaz sunum doğru ve kolay olur.
Yapılacak işlerin sınırlarının belirlenmesi
Tasarım gerçekten sınırsız bir deniz. Günümüzde hemen her gün ayrı bir sistem uygulamaya girmekte. Sonunda çıkacak ürünün başlangıçta açıkça tanımlanmış olması gerekir.
Yapının kullanım amaçlarına göre bu sistemleri başlangıçta doğru belirlemek, kalite ve enerji tasarrufu ilkesinden taviz vermemek gerekiyor. Yapılacak sistem karşılaştırmaları ekonomik hesaplar bunları sağlıyor.
Bilgi toplanması
Yapı tasarımında 4 ayrı ana disiplin birlikte çalışmaktadır.
Mimari-Statik-Mekanik-Elektrik
Elektrik tasarımı gerçekten burada son sırayı alıyor. Mimari olmadan hiçbir şey yapılamayacağı malum. Mekanik cihazların güçlerini bilmeden gerekli enerji miktarını hesaplamak mümkün değil. Burada üstüne basarak belirtmek istediğim bir konu var. Doğru ve uygulanabilir bir proje yapmak için mimariyi çok iyi tanıması ve öğrenmesi gerekli.
Kullanılacak sistemlerle ilgili bilgi toplanması daha sonra bunların standart ve şartnamelerle sağlanması gerekiyor. Bu standart ve şartnameleri her seferinde güncellemekte yarar var. Çünkü bu konuda gerçekten hızlı bir değişim var.
Derlenen bilgilerin ve sonuçların aktarılması
Sıra bütün bunları projelere aktarmaya geldi. Aslında bütün saydıklarımızı yerine getirdikten sonra standart ve şartnameler de kullanılarak proje hazırlanması çok kolay. Çizim aşamalarının her birinin sonunda belgelendirilecek kontroller sonucunda ortaya istenilen mükemmellikte bir proje çıkacaktır.
Özetle, projede kaliteyi sağlayabilmek için önce ne istediğini bilen bir işverenle çalışmak lazım. Birbirleriyle koordineli çalışan proje disiplinleri olması lazım. Yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya yönelik anlaşılır projeler yapılmalı. Problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişkiler kurulmalıdır. Standart ve yönetmeliklere kesinlikle uyulmalı. Kontroller zamanında ve düzgün yapılmalı. Doküman yöntemleri hazırlanmalı.
Sonuçta “Kaliteli yapı kaliteli tesisat ile, kaliteli tesisat kaliteli proje ile gerçekleşir.” ilkesi hepimizin ilkesi olmalıdır.