Bu hafta sizlerle uzak noktadaki bir su deposu, terfi merkezi ve ve bir kuyuda alınabilecek bilgileri merkezde te noktada nasıl toplayabileceğimiz ile ilgili çözüm önerisi paylaşacağız.
Gerek resmi kurum birimleri, gerek özel sektör işletmeleri uzak bir noktadaki bilgileri tek yerde toplayarak öncelikle izlemek ve kontrol etmeye artık önem veriyorlar. Günümüz teknolojisinde artık bu tip bilgileri almak çok kolay olmuştur. Gelişen teknoloji ve uygulama tiplerine göre bilgilerin bir yerden başka bir yere aktarmak artık daha kolay hale gelmiştir. Bu yazımızda da kablo çekilemeyecek kadar uzak ve zor olan mesafeler için önemli olan lokasyonlarda neler yapılabilir bunları ele alacağız.
Günümüz teknolojisinde kırsal alanlarda veya sürekli personel bulunamayan yerler çalışan pompa, konveyör veya işletme için önemli olan bir panoyu izlemek için RF veya GSM modemler kullanılmaktadır.
Örneğin kırsal bir noktada su deponuz olabilir, pompanızın çalışıp çalışmadığını, depoda su olup olmadığını, pompanın ne kadar süre çalıştığını uzaktan izleyebilirsiniz. Uzaktan aç/kapa yapabilirsiniz. İzlenmek istenen I/O bilgisine veya seri haberleşmeli çalışan enerji analizörü, Sürücü veya yumuşak yol verici gibi cihazları kontrol edebiliriz. Uzaktan izleyebilir ve çalışma bilgilerini bir yerde raporlama amaçlı toplayabiliriz. Düşük I/O ihtiyaçlarında kompakt PLC kullanarak aç/kapa yapacak şekilde bir kontrolör düşünülürse kontrol de yapabilirsiniz.
Örnek proje olarak Büyükşehir Belediyesi su ve kanal idaresine yapılan bir projeyi ele alalım. Kurumun kendi sınırları içinde yaklaşık 2000 farklı noktada Terfi merkezi ve depoları bulunmaktadır. Bazı yerler şehrin konumundan dolayı ulaşması zaman alan, kış aylarında özellikle yolları kapanabilen kırsal noktalarda bulunmaktadır.
Her birimde, örneğin terfi merkezi düşünelim. Burada basınç sensörleri, Seviye sensörleri, çeşitli vana grupları, Debimetreler, MCC panoları ve pompalar olabilir. Her lokasyonda bu enstrüman ve panolardan alınan bilgiler kompakt PLC üzerinden GSM modemler yardımı ile merkeze iletilir. Merkezde olası bir arıza, alarm veya bakım gereksinimi gündeme geldiğinde planlı duruş veya hızlı müdahale etmek mümkün hale gelmiştir.
Kompakt PLC ile prosesin çalışma senaryosu kontrol edilirken merkezde kurulan SCADA birimine de istenen, gerekli olabilecek bilgiler de aktarılmış olur. Bu şekilde mevcutta şuan yaklaşık 300 adet farklı lokasyondaki PLC ile sistem uzaktan kontrol ve izleme / raporlama yapabilecek hale gelmiştir. Hedef 2000 adete ulaşmaktır. Mevcut panolarınız ve eski panolarınız uygun hale getirilerek dijital dönüşüm çözümlerinde sizlerde yerinizi kolayca alabilirsiniz. Böylece sistemin avantajlarını özetleyecek olursak;
- Kişi hataları minimize edilir.
- Bakım ve servis daha hızlı ve planlı yapılır.
- Planlı bakımlarınızda size yardımcı olur.
- İş yükünüzü azaltır.
- Olası bir arızada, işletmenizi daha büyük masraflardan korursunuz.
- Önceki periyodik bakımlarınıza göre daha ekonomik iş planları yapmanızda yardımcı olur.
Benzer gereksinimleriniz varsa, işletme veya fabrikanızda bu şekilde ihtiyacınız için www.cedetas.com.tr web sitesinden bizlerle irtibata geçebilirsiniz. Gereksinimlerinizi, bizlerle paylaşın sizler için çözüm üretelim.