Ülkemiz için su kaynaklarının tükenmesi/azalması sonucunda oluşabilecek kuraklık riskinin hepimiz farkındayız. Doğayı, çevreyi ve kaynakları korumak için durmaksızın çözümler üretmeye devam ederken, SU STRESİ kategorisinde yer alan ülkemiz ve toplumumuzun geleceği adına ciddi endişeler duyuyoruz. Türkiye’de 1980’li yıllarda kişi başına düşen su miktarı 5 bin tona yakınken, 1995’ten sonra 1800 tona, son yıllarda ise 1000 tona kadar düştüğü, kullanılabilir su miktarının ise son 2 yılda 112 milyar metreküpten 100 milyar metreküpe gerilediği belirtiliyor.
LinkedIn üzerinden yaptığımız bir anket ile sizlerin de fikirlerini aldık. Yapmış olduğumuz anket aşağıdaki gibidir:
Verilen yanıtlardan da anlaşılacağı üzere, anketimize katılanların yüzde 49’unun “C” seçeneğini işaretlediği ve kanaatlerinin isabetli çıktığını görüyoruz.
Dünya Su Stresi Haritasına (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin de su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmekte. Ayrıca ülkemizdeki yer altı sularının çok ciddi risk altında olduğu ve kuraklığı çok şiddetli şekilde yaşayacağı belirtilmekte. Su sorununda 17 ülkenin ‘Aşırı Yüksek Derecede’ gösterildiği dünya ülkeleri arasında Türkiye, topraklarının yarısı ile 27’nci sırada, ‘Yüksek Derecede / En Riskli İkinci Kategoride” yer aldığı görülüyor.
CEDETAŞ Mühendislik ve Teknoloji A.Ş. olarak, küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin ve bu yöndeki uygulamaların en önemli maddelerinden biri olan su yönetiminde, ihtiyaç ve talepleri dikkate alarak kaynaklardan maksimum fayda sağlamak için 45 yılı aşkın bir süredir aralıksız çalışıyoruz.
Dijital dönüşüm uygulamalarımız kapsamında yurt içinde ve dışında pek çok baraj, su ve arsenik arıtma tesisi için elektromekanik altyapı kurulumları, sistem geliştirmeleri, güçlendirmeler ve şebeke yönetimi ile suyu kaynağında denetliyor, iyileştiriyor, izliyor ve hareketlerini kontrol ediyoruz.
Bu veriler ışığında, suyun verimli kullanımı için düzenleyici kurumlar tarafından acil eylem planlarının etkili politikalarla devam ederek tasarrufun teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Alınmakta olan önlemleri Cedetaş Mühendislik ve Teknoloji A.Ş. olarak hem kurumsal kültürümüz gereği hem de teknik bilgi, birikim ve deneyimlerimiz doğrultusunda destekliyoruz.
Daha detaylı bilgi almak için bizleri 0216 311 30 69 numaralı hattımızdan arayabilir ve ürün gamımıza daha detaylı bakmak isterseniz www.cedetas.com.tr web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.