Günümüzde Wireless kablosuz haberleşme artık neredeyse her noktada var. En yaygın hali ile, İlk olarak WiFi ismi günlük yaşamda yerini almıştır. Kablosuz internet erişimi ve lokaldeki cihazlara erişilebilmeye imkan sağlamıştır. Masaüstü bilgisayarlar, notebook, cep telefonları ve akıllı ev cihazlarının dışında sanayide de çeşitli noktalarda belirli mesafelere kadar kullanılmaktadır. Ancak bunlarında belirli bir kapsama alana kadar imkan verir. Kapsama alanı dışına veya sonrasında uzak mesafelerde kablosuz haberleşmede sinyal zayıflaması gündeme gelir. Bu nedenle de yüksek hızlı haberleşme zorlaşır. Bazı uzak noktalarda hızın çok gerekmediği yerlerden bilgi almak için RF modemler, yönlü antenler veya günümüzde LoRAWAN haberleşmeli kablosuz ürünler ile daha uzak mesafelerden bilgi alınabilir. Örneğin uzak konumda bulunan bir kuyunun su seviyesi bilgileri, pompanın çalıştığı zamanlarda ne zaman çalıştı, ne zaman durdu durum bilgilerini LoRaWAN ile merkezdeki bir izleme istasyonuna aktarılabilir.
Önce LoRa ‘nın ne olduğunu açıklamaya çalışalım. Kelime olarak Long Range (LoRa) isminden türetilmiştir. LoRaWAN kelime olarak ise, uzak noktadan sensör bilgileri, akıllı ev, akıllı şehirler için ölçüm bilgileri, endüstriyel kontrol bilgilerin kullanılacak sektörler olarak sıralanabilir. LoRa haberleşmeli modem veya gateway çeviriler sayesinde IoT ağı kurularak uzaktan bir yazılım ile durum bilgileri alınabilir, izlenebilir, raporlanabilir veya kontrol edilebilirler.
LoRa yapısında kablosuz haberleşme tiplerinden FSK modülasyonunu kullanırlar. Daha düşük hızda ancak yüksek frekanslarda daha uzak mesafelere erişebilmeyi mümkün kılar. Şehir dışı uygulamalarında 2-4 km iken açık alanlarda 10-15 km ‘ye kadar haberleşme imkânı sağlar. Haberleşme topolojisi genellikle kapsama alanı içinde star topoloji mantığı ile yapılır. Böylece, LoRaWAN gateway cihazı üzerinden tek noktada toplanmış olur.
Uzak noktadan LoRaWAN gateway cihazına gelen bilgiler 4G modem, veya ethernet kablolu network sistemi üzerinden merkeze veriler ulaştırılabilir. Böylece merkezde akıllı bina yönetim sistemine veya endüstriyel SCADA yazılımdan izleme ve kontrol imkânı sağlar. Burada alınan verilerin büyüklüğü küçük veya orta ölçeklidir. Sürekli veri trafiğinin olduğu kritik lokasyonlardan hızlı şekilde bilgi alıp/verme amaçlı değildir. Az önce örneği verilen kuyu, pompa bilgileri dışında bir noktadaki sıcaklık, nem, hava kalitesi, akıllı ofis/bina/şehirler, miktar, akıllı tarım faaliyetleri, belirlenmiş bir alanda (havaalanı, spor salonlarında insan trafiğini, enerji verimliliği çalışmaları olmak üzere çok fazla sektör ve uygulama alanlarında kullanılabilir.
Kablolu kablosuz haberleşme dahil, tüm gereksinimlerinizde bizlerle irtibata geçebilirsiniz. Proje ihtiyaçlarınız doğrultusunda sizlere dijital dönüşüm çalışmalarınızda çözümler sunabiliriz.