Proof of Coverage madencilik..
Helium network’üne ait bir madencilik sistemidir.
Günümüzde Bobcat, Sensecap gibi bir avuçiçinden biraz daha büyük cihazlarla yapılabiliyor.
Bitcoin veya ‘eski’ Ethereum gibi çok yüksek maliyetli ekran kartları, çok elektrik tüketimi, çok yer kaplayan sistemlere, ısıdan dolayı soğutma gereklilikleri olmuyor bu cihazlarda.Elektrik gideri çok az.
Bir HNT 20-25 dolar bandında dolaşıyor. Birim maliyeti değerli kabul edilen coinlerden.
Cihazlar genellikle yurt dışından 3 ila 6 ay sürelerde geliyor (istisna Çin’deki patlak veren salgın dalgası ile uzamalar oldu). Önden sipariş ve ödeme geçiyorsunuz, aylar sonra geliyor. Gümrük ödüyorsunuz.
Yurt dışı fiyatları 300-400 dolar + gümrük + nakliye 600 dolar civarında.
Yurt içinden ise 12.000 – 20.000 TL aralığında hemen satın almak mümkün oluyor.
Peki cazip mi? Cihazı alırsak ne kadar bir zamanda amorti ediyor? Coinden kazanıyor muyuz?
Ben 1 ay önce aldım. Bu bir ay zarfında şu gerçekleri tespit ettim:
1. Bir kere eğer eviniz çatı katı veya en azından balkondan ciddi şekilde ufku görmüyorsa hiç bulaşmayın. Süründürür 2 yıl veya daha fazla sürede o verdiğiniz parayı çıkartamazsınız. Bu işte en önemli konu anteninizin nereye kadar görebildiği.
2. Helium network’ünün çalışma prensibinde RES adı verilen bölgeler var, tüm dünya altıgenlere bölünmüş, onlar da daha küçük altıgenlere, tekrar daha küçük altıgenlere. Bal peteği dizaynında.. En büyük RES görselde göreceğiniz şekilde o bölgenin toplam alabileceği ödül HNT miktarının kaderini belirliyor. İkinci kötü haberim bu; eğer istanbuldaysanız isterseniz anteninizi 80 katlı rezidans kulenin tepesine dikin sonuçta toplam pasta malesef feci ufalıyor.
3. Helium network’u halen tüm kullanıcların ve özellikle de ağırlıklı olarak validatörlerin oyları ile gelişme sürecinde. Bu nedenle sık sık güncelleme geliyor. Bu güncellemeler malesef ki cihazların HNT blockchainden kopmasına neden olup, tekrar syncing perioduna girmesini ve synced olana kadar (senkronizasyon) cihazınızın offline olmasına ve herhangi bir HNT kazamamanıza neden oluyor. Bu da 3. problem.
4. HNT için sabit IP şart. Onu ufak bir aylık fatura farkı ile alabiliyorsunuz ancak çok ciddi internet kullanıyor, bu nedenle de en az 24 Mbit hızınız olması lazım.
—
Özetle, bu makineyi , anteni , kablolamayı (LMR 400 kablo önemli, diğer taklit kablolar performansı düşürüyor direnç katsayıları nedeni ile)
1. Eviniz yüksek katta olacak, ufku açık olacak veya terasınız olacak veya binanızın damına erişiminiz olacak. YÖnetici tantana etmeyecek, ve çatıda da internet ve elektrik olması da şart tabii.
2. Cihazı ve anteni kuracağınız yer kesinlikle İstanbul merkez olmaması lazım. Yoksa ayda 5 10 dolara talim etmeniz kaçınılmaz. (bakınız görsel Allahın cezası Res 4)
3. Bir iyi ihtimal HNT coinlerin değer artışı ile aylık gelirin artma olasılığı var. Ama hepimizin bildiği gibi tam tersine azalma riski de cebimizde.
4. Kazanılan HNT’leri nasıl paraya çeviriyoruz? Bu kolay. Binance ‘de ve Crypto com ‘da HNT hesabı açıyoruz. Cep telefonumuza indirdiğimiz helium app aynı zamanda HNT cüzdanımız oluyor. Ordan gönderip dilediğimiz paraya ister stabil dolara ister diğer coinlere hangi pair imkanı varsa satıp exchange edebiliyoruz.
5. Uygulama demişken, uygulama aynı zamanda bir wallet, ama HNT ‘ye özel. Yine size kelimelerden oluşan bir dizin veriyor bunu sır gibi saklıyorsunuz. Kaybederseniz bittiniz. Cihazı da atın ondan sonra. Zira cihazlar bu app ile doğrudan bağlantılı. Bu nedenle 2. el cihaz ALMAYIN! Piyasadan alınacaksa kutu jelatini açılmamış cihaz almak şart.
6. Son olarak anten faslından bahsedeyim; HNT networkü için cihazların kutu içeriğinde kendi anteni oluyor bu antenler genellikle 2 3 veya 4 desibel gücünde ve indoor antenler. Cam kenarında veya en fazla balkonda kullanılabilirler. Ayrıca ilaveten daha uzaklara erişim için 6,5 , 8 ve 12 db antenler de var. Fakat hemen sevinmeyin. Anten dalga boyu enteresan çalışıyor, desibel büyüdükçe dalga boyu daralıyor uzakları yakalarken bu kez yakındaki hotspotları kaçırıyorsunuz. Dolayısı ile topografik gözlem çok önemli. Etrafınız ne kadar açık ne kadar kapalı, ne kadar yüksektesiniz ne kadar alçaktasınız. (Her halükarda daireniz 5. 6. kattan aşağıda ise hiç bulaşmayın. Apartman çatısına erişseniz bile bu kez kablo dirençleri ile maçı baştan kaybedersiniz.)
Bu Makale Ufuk Büyüközkaya Tarafından Hazırlanmıştır.