Sprinkler Söndürme Sistemlerinin büyük miktarda su tüketimi, yüksek kapasiteli yangın pompaları ve depolarına ihtiyaç duyması, tesis içinde önemli bir alan kaplaması, uzun süre kullanılmayan suyun kirlenmesi gibi dezavantajları göz önüne alınmış ve alternatif olarak günümüzde “Su Sisi Söndürme Sistemleri” kullanılmaya başlamıştır.
Su sisi söndürme sistemleri daha az suya ihtiyaç duyması, suyun verdiği zararların en aza indirgenmesi, daha az alan ve daha küçük çapta borular kullanılması sebebiyle günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır.
Su sisi suyun çok küçük partiküllere ayrıştırılarak bir bulut haline getirilmesi ile yaratılan, böylelikle ortamdaki ısı enerjisinin emilme alanını artıran bir tekniktir.
Su sisi söndürme sistemleri NFPA 750’ye göre su sisi tanecik boyutlarına bakılarak aşağıdaki kategorilere ayrılır:
- Klas I < 200 mikron
- Klas II 200–400 mikron
- Klas III 400 – 1000 mikron
- Sprinkler > 1000 mikron
Basınç altında su moleküllerinin küçük çaplı tanecikler oluşturması ile meydana gelen bir sis bulutu yangının oluştuğu alana uygulandığında küçük tanecikler;
- Yangının oluşturduğu ısı enerjisini emerek buharlaşır ve ortam ısısını düşürür. 900°C den 50°C’ ye kadar soğutma etkisi yaratır.
- Su sisi tanecikleri sıvı fazından gaz fazına geçerken 1760 kez hacimsel olarak genleşerek yangının merkezinde yer alan hava içerisindeki oksijeni ortamdan uzaklaştırır.
- Yangının merkezine yakın olan objeleri radyant ısı enerjisi yayınımından korur.
Yapılan laboratuvar testlerine 5000µm lik damlacıkla farklı çaplardaki su sisi damlacıklarının soğutma hızları karşılaştırılmıştır.
Bu test sonucunda 150µm’lik damlacık boyutunun 5000µm damlacıktan 40 kat daha hızlı soğutma yaptığı tespit edilmiştir.
Günümüzde su sisi söndürme teknolojisi sırt çantası, el arabası ve mobil (araç arkası) taşınabilir ürünler ile de kullanılabilmektedir. Bu sistemler ile yangına ilk müdahalede daha az ağırlık ve hacimde su ile daha etkin müdahale yapılarak oluşacak maddi hasar minimuma indirilirken; söndürme ekiplerinin yangının kaynağına doğrudan, hızlı ve güvenli bir mesafeden müdahale etmesi mümkün olmaktadır.
Taşınabilir su sisi söndürme sistemlerinde kullanılan nozuller ve oluşturulan damlacık çapları, yangının hızla ve minimum miktarda su kullanılarak söndürülmesinde büyük önem taşımaktadır.
Dolayısı ile portatif ve mobil su sisi söndürme sistemleri seçilirken ürünlerin ergonomisi, su fışkırtma menzili, nozul çapı, su basıncı (çevreye ve canlılara hasar vermeyecek miktarda) dikkate alınmalıdır. Pek çok su sisi sistemi köpük ilaveleriyle birlikte çalışabilir. AFFF tipi köpük ilavesi yüzey yangınları için pek çok durumda performansı arttırır.